Wil je koffie proeven zoals een echte koffiespecialist? Dat kan gemakkelijk thuis! Hieronder vind je alles wat je nodig hebt om in een paar eenvoudige stappen een ‘cupping sessie’ te organiseren.
Wat heb je nodig om te cuppen?
- Verse koffiebonen of vers gemalen koffie
- Zuiver water
- Waterkoker
- Weegschaal
- Timer
- 2 lepels
- Kommetje (200 ml)
- Maalmolen (voor koffiebonen)

Wanneer ga je cuppen?
Koffie proeven doe je best 2 à 3 uur na het ontwaken, wanneer je zintuigen het scherpst zijn. Zorg ervoor dat je niet direct na het eten, drinken of tanden poetsen aan de slag gaat. Zoek een plaats op in volledige stilte, waar geen afleiding is en waar geen geuren hangen van bijvoorbeeld parfum, aftershave of rook.
Hoe ga je cuppen?
Tijdens het cuppen zal je de tijd nemen om de koffie op verschillende manieren te ruiken en te proeven. Met behulp van onderstaand koffiewiel kan je de smaken en aroma’s tijdens het cuppen benoemen. Daarnaast vind je ook een formulier om je bevindingen te noteren en de koffie een score geven. Happy cupping!
Stap 1: het aroma beoordelen
Vul een kommetje met 11 gr (zo vers mogelijk) gemalen koffie. Heel wat geuren komen nu al naar boven. Beoordeel het aroma van de droge koffie binnen de 15 minuten. Wat ruik je? Kruiden, karamel, boter, noten, bloemen, citrus, … Om je te helpen bij het benoemen van de aroma’s, kan je gebruik maken van het koffiewiel.

Stap 2: het water toevoegen
Giet zorgvuldig in een cirkelvormige beweging 200 ml heet water (ca. 93°C) over de gemalen koffie. Laat de koffie 3 à 4 minuten trekken. Het koffiegruis komt aan de oppervlakte en vormt nu een soort korst.

Stap 3: de korst breken
Breek de korst door die met een lepel naar achter te duwen. Het koffiemaalsel zakt nu naar de bodem. Tijdens het breken van de korst beoordeel je opnieuw het aroma dat vrijkomt.

Stap 4: de koffie skimmen
Na ongeveer 10 minuten is de koffie afgekoeld tot de ideale temperatuur om te proeven.
Haal met twee lepels het bovenste schuim en resterend koffiemaalsel weg, dit wordt ook ‘skimmen’ genoemd.

Stap 5: de koffie proeven
Neem een beetje koffie in je lepel en breng het al slurpend naar je mond. Door de toegevoerde lucht komen alle smaken goed tot hun recht. Laat nu de koffie walsen in je mond. Net zoals bij wijn kan je de koffie uitspugen na het proeven.
Tijdens het proeven beoordeel je de koffie op smaak, aciditeit, body, balans en nasmaak.

TIP: Als je meerdere koffiesoorten gaat proeven, spoel dan tussendoor je lepel in warm water.
Wat proef je bij het cuppen?
Smaak
Als je het koffiewiel bekijkt, zie je dat er heel wat verschillende smaken in koffie geproefd kunnen worden. Dit gaat veel verder dan enkel de hoofdsmaken zoet, zuur, zout en bitter. Ook is er een waaier aan aroma’s die mee de smaak bepalen, zoals de geur van chocolade, noten, citrus, kruiden, …
Bruynooghe Mokka is uiterst geschikt voor wie houdt van een uitgesproken krachtige en sterke smaak. Een pittige melange met de subtiele bitterheid van donkere chocolade en kruiden.

Aciditeit
Aciditeit geeft de koffie zoetheid, levendigheid en een fruitig of zuur karakter. Er zijn verschillende soorten acitideit: van citric acid (citroen), malic acid (appel) tot phosphoric (cola) en acetic acid (azijn). Intense, dominante en onaangename aciditeit (rancid) zijn van mindere kwaliteit.
Bruynooghe Cafeinevrij is een mooi voorbeeld van een zoete, fruitig acide koffie met florale toetsen en voldoende body. Een ideale koffie voor wie gevoelig is aan cafeïne, beschikbaar in bonen en gemalen.

Body
Het gevoel van de koffie in je mond, ook wel ‘viscositeit’ genoemd. Heeft de koffie veel body? Dan kan je de textuur vergelijken met siroop. Een koffie met weinig body voelt als water in je mond, plat en vlak.
Bruynooghe Extra Superior Bonen heeft veel body en geeft een stevige afdronk. Dat is het gevolg van de donkere roostgraad én de door ons zorgvuldig uitgesorteerde variëteiten in de mengeling. Een echte aanrader!

Nasmaak
Nasmaak is de herinnering aan een koffie die je nog kan waarnemen in je mond nadat je die hebt doorgeslikt of uitgespuwd. De nasmaak kan kort zijn of langer blijven hangen. Niet enkel de duur van de afdronk is belangrijk, maar ook de kwaliteit ervan.
Bruynooghe Extra Superior is een zachte, volle koffie die door de hogere roostgraad een kruidige en langere afdronk heeft. Deze koffie bevat toetsen van pinda- en walnoten en gaat gepaard met een subtiel acide karakter van citrus.

Balans
Balans is de harmonieuze samenhang tussen de smaak, nasmaak, body en aciditeit. Hoe goed passen deze factoren samen?
Een beetje hulp nodig? Bekijk deze video over koffieproeven op ons Bruynooghe YouTube-kanaal: