Wist je dat een barista eigenlijk een wetenschapper is?

#DagVanDeWetenschap

Een barista is een koffiespecialist die voortdurend experimenteert om het beste uit de koffieboon naar boven te halen. Eigenlijk is een barista dus ook een beetje een wetenschapper. Hij probeert de formule voor het perfecte kopje koffie te vinden. De 4 factoren die daarbij een grote rol spelen, zijn: de Melange, de Machine, de Maling, maar ook zijn gedisciplineerde Meesterhand.

Melange

Elke melange is anders, want koffie is een natuurlijk product. De variëteit van de koffiebonen, het klimaat, de hoogte en de bodem waar ze groeien hebben een grote invloed op de kwaliteit. De manier waarop koffiebonen geroost worden vraagt veel ervaring en vakmanschap. Verschillende parameters als roosttijd, -kleur, mengeling, type en oogst moeten perfect op elkaar afgestemd zijn.

Wist je dat koffie bijna altijd een mengeling is van verschillende koffiebonen? Dat kan een mix zijn van Arabica en Robusta bonen uit verschillende landen of werelddelen rond de evenaar. Maar er bestaat ook Single Origin koffie. Dat zijn koffiebonen uit één land, één gebied of zelfs van één plantage.

Single Origin koffies worden beschouwd als de allerbeste kwaliteit als ze met veel zorg behandeld zijn en aan strenge normen voldoen. Dan wordt het ook Specialty Coffee genoemd.

Net zoals bij wijn, brengt elke melange andere specifieke eigenschappen met zich mee. Maar welke koffie kiest de barista dan? Net zoals bij wijn, gaat de barista de koffiebonen selecteren en proeven, dat wordt cupping genoemd. Een aantal criteria waarop hij de koffie dan beoordeelt, zijn:

  • Aroma – de geur van de koffie
  • Smaak – de algemene smaak van de koffie (floral, spicy, citrus, chocolate, fruity, …), maar ook de afdronk (die kan kort of lang zijn)
  • Aciditeit – de zuurtegraad van de koffie
  • Body – het gevoel of de viscositeit van de koffie in je mond
  • Balans – de balans tussen de verschillende criteria

Om dit allemaal te kunnen proeven én beoordelen, heeft een barista heel wat kopjes koffie gedronken in zijn leven!

TIP: benieuwd naar de beoordeling van jouw favoriete koffie? Bij al onze koffies vind je een smaakwiel terug dat nauwkeurig samengesteld werd door onze huisbarista’s. Neem snel een kijkje op onze webshop!

Machine

Als de barista heeft gekozen met welke koffiebonen hij wil werken, is de volgende stap koffie zetten. Daarvoor heeft hij, net zoals een wetenschapper, kwalitatieve apparatuur nodig om tot het beste resultaat te komen.

Er bestaan verschillende soorten koffiemachines: een traditionele koffiezet met filters, een thermossysteem, een volautomaat die koffie schenkt met één druk op de knop, … En dan zijn er nog de koffiemachines die je meestal terugvindt in hippe koffiebars waar je wordt overstemt door de bonen die versgemalen worden en de barista die voortdurend zijn piston afklopt. Deze halfautomaten geven de barista de meeste vrijheid om te experimenteren met verschillende koffies en hun maalgraad zo precies mogelijk af te stemmen.

Maling

Als de barista heeft gekozen met welk koffietoestel hij wil werken, stelt hij de maalmolen en de machine volledig af op de koffie die hij gekozen heeft. Dat doet hij door de fijnheid van de maling te bepalen, de doorlooptijd en de dosering van de koffie. Ook zuiver en gefilterd water is belangrijk om tot een goed resultaat te komen. Het heeft een grote invloed op de smaak én op de werking van het koffieapparaat door kalkafzetting en slijtage tegen te gaan. Als zijn vers gezet kopje koffie klaar is, kan de barista het helemaal afmaken met een knap staaltje latte art.

Meesterhand

Een goede barista is dus meer dan enkel een barman die lekkere koffies maakt. Met zijn jarenlange ervaring en passie weet hij bij elke stap van het koffie zetten precies wat hij doet en waarom. Zo komt hij tot de perfecte formule voor zijn ideale creatie, net zoals een echte wetenschapper!

deel op

Meer van Bruynooghe koffie