Koffieresten? Planten bemesten!

De Lente is weer in het land! Heel wat mensen gaan aan de slag om hun tuin uit een winterslaap te halen. Snoeien, stekken, bemesten, zaaien, …

Kan je niet zonder je dagelijkse dosis koffie en produceer je dus een flinke hoeveelheid koffiegruis? Gooi het niet gewoon in de vuilbak! Koffiegruis heeft heel wat handige toepassingen voor je tuin.

1. Koffiegruis als plantenvoeding

Koffiegruis is onder andere een uitstekende meststof voor je planten, bloemen en groenten. Dankzij het aanwezige magnesium, kalium en stikstof levert het gruis de nodige voedingsstoffen voor je tuin.

Koffiegruis is ideaal voor planten die van een zure bodem houden. Vooral rozen, azalea’s, rododendrons en camelia’s appreciëren de voedingsstoffen van koffiegruis.

Hou gewoon het koffiegruis bij (dat kan eventueel in de zak waarin de verse koffie verpakt was) en vermeng het in je tuin met de losgewerkte bovenlaag.

2. Koffiegruis als compost

Koffiegruis is niet alleen rijk aan voedingsstoffen, maar ook aan stikstof. En geloof het of niet, maar stikstof verhoogt de snelheid van compostering in de composthoop, zodat GFT-afval dus sneller tot compost verwerkt wordt.

3. Koffiegruis tegen insecten

Mieren en slakken zijn absoluut géén fan van koffiegruis. Strooi het koffiegruis simpelweg uit op je terras om een natuurlijke barrière te vormen die mieren tegenhoudt. Of strooi koffiegruis op een mierenhoop om ze tot verhuizen aan te zetten.

Ook slakken verafschuwen de zuurgraad en de geur van koffie; bestrooi daarom sleutelplaatsen in je tuin met koffiegruis, zodat slakken twee keer zullen nadenken vooraleer ze jouw met veel zorg opgekweekte planten beginnen kaal te vreten.

Disclaimer: Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele onaangename verrassingen door verkeerd gebruik. Check je tuincentrum of een insectenverdelger vooraleer je koffiegruis hiervoor gebruikt.

deel op

Meer van Bruynooghe koffie